Book launch: Universele ethische waarden zijn de bindende factor tussen de Islamitische wereld en het seculiere Europa

Tijdens de boekpresentatie van “European Muslims, Civility and Public Life: Perspectives on and From the Gülen Movement” verzorgde de redacteur, prof. dr. Paul Weller, een inleiding over zijn onlangs verschenen boek. Paul Weller is werkzaam als hoogleraar interreligieuze dialoog in Engeland. Prof. dr. Karel Steenbrink, emeritus hoogleraar interreligieuze theologie, reageerde vervolgens op deze inleiding.

Vragen

Na een aanvullend betoog van Prof. Steenbrink over de Nederlandse context, werd de tijd om vragen te stellen aan beide sprekers. Zo was iemand benieuwd wat de geheime agenda van de beweging zou kunnen zijn. Steenbrink was daar heel duidelijk over: “Gülen heeft het continu over goede deugden, jezelf beter leren kennen en spirituele ontwikkeling. Kortom heeft Gülen geen andere agenda dan een betere mens worden en zijn omgeving hiervoor te stimuleren. Zijn boodschap spreekt ook niet-moslims aan. Want hij heeft het over de universele ethische waarden die alle mensen gemeen hebben. Dat element is juist de bindende factor tussen de Islamitische wereld en de seculiere Europa.”

Over de angst dat leeft tussen verschillende bevolkingsgroepen in Europa zei Weller: je moet bouwen aan vertrouwen. Zo delen de vrijwilligers in Engeland “Noach’s pudding” uit om op wijkniveau te bouwen aan dat vertrouwen. Noach’s pudding is een toetje die moslims thuis bereiden en delen met hun buren ter herdenking van de Profeet Noach, die een verbindend element is tussen verschillende religies.

Wat betreft de rol van de vrouwen in de beweging vertelde Prof. Steenbrink dat hij uit vele bezoeken kan concluderen dat vrouwen gelijk vertegenwoordigd zijn en volop meedraaien in deze organisaties. Ook gaf Steenbrink antwoord op de vraag of de Gülenbeweging wel of niet een sekte is. “Een sekte heeft altijd een leider en bepaalde rituelen. Ik vroeg aan de aanhangers wat er zou gebeuren als Gülen dood is en wie hem zou opvolgen. Zij vertelden mij dat het vrijwilligerswerk heus niet ophoudt als Gülen dood is en dat het leven doorgaat. Je kunt de Gülenbeweging niet vergelijken met een traditionele sekte of beweging”, aldus Steenbrink.

De scholen waren een ander aandachtspunt tijdens het gesprek. De Gülen geïnspireerde scholen dragen hun steentje bij aan een wij-gevoel volgens Weller. De seculiere schoolcurriculum zoals eenieder school en de open houding verbindt verschillende leefwerelden. Deze boeiende avond werd afgesloten met de mededeling dat Weller volgend jaar een soortgelijk boek zal publiceren, maar deze keer gericht op de Gülenbeweging in de moslimwereld.


Datum:             23 maart 2012
Sprekers:         Prof.dr. Paul Weller en prof. dr. Karel Steenbrink
Locatie:             Rotterdam

Aantal deelnemers:    60

[nggallery id=42]