,

Debat: Wakker worden Nederland!

In aansluiting op een eerder gehouden debat ‘Vaarwel Nederland, wij kiezen voor Turkije’, is aan de Erasmus Universiteit een vervolg debat met als titel ‘Wakker worden Nederland!’ georganiseerd.
Ten tijde van dit debat zat de Nederlandse economie nog in de lift. Nog nooit was er zoveel vraag naar arbeid. Al het talent is nodig om mee te draaien in de wereldeconomie. Tegelijkertijd ervaren ‘nieuwe’ Nederlanders dat het onverminderd moeilijk is om aan de slag te komen. Dit geldt ook wanneer ze in het bezit zijn van goede diploma’s. Werkgevers moeten wakker geschud worden om te voorkomen dat een deel van het beschikbare talent verloren gaat.

Na een tweetal inleidingen door dr. Sabine Severiens en dr. Artwell Cain spraken de panelleden over de arbeidsmarktperspectieven van hoog opgeleide allochtone jongeren. Onder leiding van prof. Justus Veenman gingen John Leerdam, Gürkan Çelik, Rezvan Ghoncheh, Birol Ona en Wilma Gillis-Burleson in gesprek met de zaal over de vraag wat jongeren, het hoger onderwijs en de werkgevers kunnen doen om de positie van hoogopgeleide allochtone jongeren te verbeteren.

In de loop van de avond werd duidelijk dat de twee partijen die het meest aangesproken worden, het onderwijs en de jongeren zelf zijn. Het hoger onderwijs moet al in een vroeg stadium jongeren ervan bewust maken hoe ze hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten, bijvoorbeeld door alumni in te zetten en de contacten met het bedrijfsleven te verbeteren. Daarnaast kunnen en moeten studenten zichzelf ook beter voorbereiden op wat hen te wachten staat op de arbeidsmarkt. Ze moeten actief solliciteren, werken aan hun presentatietechnieken, de Nederlandse bedrijfscultuur leren kennen en zich vooral ook bewust worden van hun unieke, culturele kenmerken en de meerwaarde daarvan voor bedrijven.

De deelnemers in de zaal waren zich hier al van bewust. De aanwezige studenten waren actief bij verenigingen en maatschappelijke projecten en kunnen zo een voorbeeldrol vervullen voor andere studenten van allochtone afkomst.


Datum:        22 april 2008
Partners:    Studium Generale Erasmus Universiteit Rotterdam, Time Media Group en KASEUR
Sprekers:    dr. Sabine Severiens, dr.Artwell Cain, John Leerdam, Gürkan Çelik, Rezvan Ghoncheh, Birol Ona en Wilma Gillis-Burleson.
Moderator:    Prof. Justus Veenman (Erasmus Universiteit Rotterdam)
Locatie:    Erasmus Universiteit Rotterdam
Aantal deelnemers:    ± 40

[nggallery id=13]