,

Dialoog Diner tijdens de Euro-Mediteranean Dialogue Night

Op 22 mei werd internationaal de Euro-Mediteranean Dialogue Night gevierd, geïnitieerd door de Anna Lindh Foundation. In maar liefst 37 landen uit de Europese Unie en rond de Middellandse Zee kwamen mensen samen voor een uniek gezamenlijk cultureel evenement. Debatten, concerten, theater, festivals… alles in het teken van dialoog en coëxistentie. Ook in Rotterdam kon je meedoen! Op deze avond is er een Intercultureel Dialoog Diner georganiseerd waar ontmoeting, dialoog, muziek en samen eten centraal stonden.

In een ontspannen sfeer werd samen een interculturele maaltijd genuttigd. Turks, Marokkaans, Surinaams, Italiaans en ook een beetje Nederlands eten. 
Tussen de gangen door waren er korte muzikale optredens te beluisteren. Zo konden we luisteren naar de Turkse Yayli Tanbur (een luit met strijkstok), de Indiase Bansuri-fluit (een hele grote dwarsfluit van bamboe) en naar Argentijnse tango op de bandoneon (het type accordeon dat ook bespeeld werd tijdens de bruiloft van prinses Maxima en kroonprins Willem Alexander).

Soms vormde de muziek een ideale achtergrond voor de gesprekken, maar tijdens het rustige fluitspel werd iedereen vanzelf stil. Het was absoluut verstillende muziek die je helemaal bij jezelf deed terugkeren, zoals de muzikant vooraf ook al aankondigde. Tijdens elke gang werd een ander thema besproken. Betrokkenheid bij de buurt, culturele diversiteit op het werk of op school, en de rol van de media in de beeldvorming over culturele diversiteit kwamen aan bod. Maar vooral leerden we veel verschillende mensen kennen. Want wat zagen we veel verschillende achtergronden. Hindostaans, Kaapverdiaans, Turks, Nederlands, Portugees, Palestijns, Marokkaans, Surinaams, en misschien nog wel meer.

Eten, live muziek, leuke mensen, veel verschillende ‘kleurtjes’… Al met al was het een succesvolle avond, waar we met zijn allen van genoten hebben.


Datum:        22 mei 2008
Partner:    Anna Lindh Foundation
Locatie:    Rotterdam
Aantal deelnemers:    ±55