Foto’s + Verslag Cursus Profeten in de Bijbel en de Koran: Kain en Abel / Qabil en Habil
Op woensdag 6 maart kwamen moslims en christenen weer bijeen voor de tweede avond van “Cursus Profeten in de Bijbel en de Koran”. Deze keer stond het verhaal van “Kaïn en Abel” centraal, oftewel “Habil en Kabil” zoals zij in de islamitische traditie heten. Het was een verhaal dat onder andere ging over offer en misdaad. In het kort gaat de islamitische versie van het verhaal als volgt:
De kinderen van Profeet Adem (Adam) werden steeds als tweelingen geboren. Bij iedere tweeling was het telkens een jongen en een meisje. Iedere tweeling liet Profeet Adam de vrouw die door één geboorte was geboren trouwen aan een man die door een andere geboorte was voortgebracht. Habil (Abel) zou trouwen met de zus van Kabil (Kaïn) en andersom zou Kabil trouwen met de zus van Habil. Maar de vrouw die Habil zou trouwen, Aklima was mooier. Kabil weigerde haar te laten trouwen met Habil en wilde zelf met haar trouwen. Het is Profeet Adem niet gelukt om zijn zoon Kabil te overhalen en uiteindelijk beval hij zijn beide zonen om een offer te brengen aan Allah. Diegene van wie het offer geaccepteerd zou worden mocht met Aklima trouwen. Habil offerde onmiddellijk een goede schaap terwijl Kabil een bundeltje slechte planten offerde. Het offer van Habil werd geaccepteerd en die van Kabil niet. Kabil werd boos en vermoorde Habil. “Iemand vermoorden is een grote zonde in de islam” voegde moslimspreker Chakir toe. Vervolgens legde hij een brug naar de dialoog en vertelde dat je naar elkaar moet luisteren, en dat het boel anders kan escaleren zoals dat bij Habil en Kabil gebeurde.
Het christelijk verhaal van Kain en Abel heeft heel veel overeenkomsten met het islamitisch verhaal. In de Bijbel wordt over Abel lovend gesproken als “de rechtvaardigde”. Een ander spreker van de avond, Nico de Splunter, legde daarna een link met de brief van Paulus waarin wordt beweerd dat het hele menselijke leven aan God geofferd moet worden. Het goede moet overwinnen van de kwade met deze offer. “Misschien ben ik ook een Kain die zijn broer op de huid zit”, aldus Nico de Splunter.
Na de inleidingen gingen de deelnemers in gemengde groepen het gesprek aan. Er werden vragen aan elkaar gesteld, gereflecteerd naar eigen ervaringen en lessen uit het verhaal getrokken. Aan het einde van de avond werd een korte samenvatting gegeven door de groepen. “Liefde” was het toverwoord voor de ene groep terwijl een andere groep lessen trok uit de menselijke begeertes. De gastheer Martijn van Laar nam tot slot het woord en nodigde de deelnemers uit om op 13 maart woensdag een speciale dienst mee te maken in de Pelgrimsvaderkerk. Deze avond bidden christenen namelijk voor gewas en arbeid. Tevens volgt er in de komende weken een moskeebezoek voor de cursisten.
[nggallery id=69]