, , ,

Krantenartikel: Christenen en moslims bediscussiëren Bijbel en Koran

ROTTERDAM – Waar draait het om in de geschiedenis van Kaïn en Abel, of –zoals de islam ze noemt– Qabil en Habil? Moslims en christenen in discussie over zonde, straf en de waarde van het brengen van een offer.

Zo’n dertig belangstellenden kwamen woensdagavond opdraven in de monumentale Pelgrimvaderskerk in het Rotterdamse Delfshaven, ongeveer half om half christen en moslim. Ze komen zes keer samen, om en om in het kerkgebouw van hervormde gemeente Delfshaven en in het onderkomen van het islamitisch geïnspireerde Platform INS. Het doel: de Bijbel en de Koran onder de loep nemen, aan de hand van specifieke personen.

Woensdagavond stond de geschiedenis van Kaïn en Abel centraal. Een moeilijk verhaal, vindt Abdeslam Chakir. Hij is gezinscoach van Marokkaanse komaf en vertelde woensdag de islamitische versie van Kaïn en Abel, die in de latere overlevering Qabil en Habil zijn gaan heten. „Het is moeilijk om erachter te komen wat de misdaad is.”

Die moeilijkheid wordt veroorzaakt doordat volgens hem ook Abel niet zonder schuld is. „De goede Habil gaat met een brede smile en rechte schouders door het leven: Ik ben succesvol! Het zelfbeeld van Qabil is negatief. Hij verwacht empathie van Habil, maar krijgt die niet. Habil is bezig met zichzelf.” …Lees verder.

Geschreven door Jacob Hoekman