,

Seeds of Change Festival

Op zondag 21 september opende Ruud Lubbers het eerste Seeds of Change Festival in filmtheater Cinerama te Rotterdam. Tijdens het festival stond het Handvest van de Aarde (het Earth Charter) centraal. Onder invloed van globalisering, diversiteit en angst voor geweld en onvrijheid is Nederland momenteel sterk in verandering. Op basis van een nuchtere missie met vier stevige uitgangspunten biedt het Earth Charter een positief en realiseerbaar tegenwicht. De uitgangspunten kenmerken zich door voortdurende dialoog en actie, wereldwijd maar óók in de eigen Rotterdamse leefwereld. 21 September was als Internationale Dag van de Vrede een perfecte dag om stil te staan bij het Earth Charter en de noodzaak van wereldwijde verbondenheid.

Tijdens het Seeds of Change Festival maakten mensen door middel van een gevarieerd programma kennis met het Earth Charter. Door debat, dialoog, performances en korte films ontdekten ze hoe ze eigen ideeën voor verandering kunnen laten ontkiemen als ‘seeds of change’.

Er waren inhoudelijke bijdragen van Chantal Gill’ard, Jildi Mohamad Sjah, Henk Oosterling en Jan Rotmans. Hierna werden er muzikale optredens gegeven door Joseph Bangura, een vluchteling uit Sierrra Leone, en de Woorddansers. Ook werd een presentatie gegeven door Vrouwen voor Verandering, een groep Rotterdamse vrouwen met uiteenlopende achtergronden. Tevens werd de eerste Rotterdamse Vredeskit uitgereikt aan ongeveer 25 Rotterdamse kopstukken uit de politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke middenveld.

Het festival werd afgesloten met een publieksdialoog met onder andere Salima Belhaj over hoe de principes en idealen uit het Earth Charter omgezet kunnen worden in praktische en creatieve daden in Rotterdam. Gedurende de hele dag was in de foyer een informatiemarkt en de expositie ‘Seeds of Change’ te bezichtigen. Deze expositie stond daarnaast gedurende de hele maand september opgesteld in de centrale bibliotheek te Rotterdam.


Datum:        21 september 2008
Partners:    Huis van Erasmus, Kosmopolis Rotterdam, COS Rijnmond & Midden Holland en Erasmus Podium van de Erasmus Universiteit Rotterdam
Sprekers:    Ruud Lubbers, Chantal Gill’ard, Jildi Mohamad Sjah, Henk Oosterling en Jan Rotmans
Locatie:    Rotterdam
Aantal deelnemers:    ±200

[nggallery id=22]