,

Training in situ: een exclusieve ontmoeting in Istanbul

In de lente vond er een “training in situ” in Istanbul plaats. Een wereldstad die op twee continenten tegelijk ligt en heel veel culturen rijk is. Tijdens deze studiereis werd een combinatie van academische en culturele activiteiten gepresenteerd. Met de exclusieve ontmoeting werd beoogd de culturele sensitiviteit te vergroten met interculturele belevenissen.

Tijdens de werkbezoeken aan een krant, Journalist and Writers Foundation, hulporganisatie, universiteit en een basisschool kreeg de groep enkele presentaties te zien die inzicht gaven hoe in Turkije media en onderwijs georganiseerd zijn. Deze presentaties dienden als springplank voor verdiepende gesprekken over de situatie in Nederland. Diversiteit in het onderwijs, interculturele communicatie, en mens, media en maatschappij kwamen hierbij aan bod.

Naast deze academische activiteiten werden ook diverse culturele bezoeken gebracht aan o.a. de Aya Sofya en Blauwe Moskee, het Dolmabahce Paleis en MiniaTurk. Ook werd er een boottocht gemaakt over de Bosporus.
Een van de hoogtepunten van de reis vormde een avond bij enkele Turkse gezinnen thuis. De deelnemers waren in kleine groepjes te gast bij een familie en werden onthaald op de echte Turkse gastvrijheid. Ondanks dat de gesprekken veelal met handen en voeten plaatsvonden of er getolkt werd tussen het Engels en Turks, ervoeren zowel de deelnemers als de gezinnen deze avond als erg waardevol en bijzonder cultuurverrijkend.

Een diverse groep nam deel aan de training. Zo ging een aantal (emeritus) professoren mee, maar ook een aantal studenten en net afgestudeerden. Mensen met een achtergrond in het onderwijs, theologie, economie, media en filosofie, maar ook enkele kunstenaars. De diversiteit aan werk- en levenservaring, culturele achtergronden en leeftijd werkte inspirerend door tijdens zowel de academische als de culturele activiteiten.


Datum:        8 tot en met 13 mei 2008
Locatie:        Istanbul
Aantal deelnemers:    27

[nggallery id=12]