,

Verslag: Christenstudenten uit Ede in dialoog met moslims

Op 3 februari 2016 organiseerde Platform INS een bijzondere dag vol met dialoog voor de studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. 26 theologiestudenten brachten een bezoek aan de Mevlana moskee in Rotterdam en waren te gast bij moslimgezinnen voor de avondmaaltijd.

Het programma startte bij de Mevlana moskee. De studenten volgden eerst het middaggebed. Het spannendste moment brak voor velen aan toen de groep de gebedsruimte binnentrad. De meesten bewonderden de fraaie architectuur en de Islamitische kunst in de moskee. Een projectmanager bij Platform INS heette de gasten welkom en gaf eerst algemene informatie over de moskee. Vervolgens lichtte hij verschillende rituelen en symbolen binnen de gebedsruimte toe. Na tal van vragen leidde de projectmanager van Platform INS de studenten rond op de begane grond van de moskee waar verscheidene sociaal-maatschappelijke activiteiten plaatsvinden. Activiteiten zoals huiswerkbegeleiding, taallessen, religieuze bijeenkomsten en –lessen werden nader toegelicht.

Na de rondleiding kregen de studenten een informatief filmpje te zien over de Islam en de moskee. Hierna mochten de studenten vragen stellen aan de imam van de moskee onder het genot van Turkse thee. Hoe langer het gesprek duurde, hoe warmer de sfeer werd. De studenten stelden allerlei soorten vragen; over integratie, het persoonlijk leven van de imam, Profeet Mohammed (vzmh), innerlijke vrede, vergelijkende vragen over de Islam en christendom en nog veel meer. Dit buitengewoon interessant gesprek duurde ander half uur.

Na de presentatie werden de studenten uit Ede in groepjes verdeeld. Iedere groep kreeg het adres van een moslimgezin toegewezen. De groepjes bezochten de gezinnen en voerden interessante gesprekken met hen onder het genot van een heerlijke maaltijd. Het idee was om na het moskeebezoek ook nog eens in de praktijk mee te maken hoe het leven van een moslim eruit ziet. Aan de andere kant was het voor de gastgezinnen een interessante ervaring om christenjongeren van dichtbij te leren kennen. Zo leerden de moslims en christenen veel van elkaar op deze avond.

Platform INS vroeg achteraf naar de ervaringen van studenten en kreeg bemoedigende en hartverwarmende reacties;

“Ik had nog nooit een moskee van binnen gezien. Dat was erg interessant gastvrij. Het geeft mij meer inzicht in hun geloofsbeleving.”

Een van de studenten is het bezoek aan het moslimgezin bijgebleven: “Ik vond het super gezellig, heel open en gastvrij. Gesprekken waren vooral over heel veel onderwerpen; van geloof tot alledaags leven. Dat was echt een kennismaking. Ik heb genoten.”

Een andere deelnemer plaatste de volgende reactie op zijn facebookpagina: “Wat zijn moslims geweldige mensen! Moskeebezoek met het gebed en daarna zo gezellig bij een moslimgezin overdadig gegeten, wat een gastvrijheid en openheid. Deze ontmoetingen zijn noodzakelijk en zeker waardevol, we moeten met hen praten en niet alleen over hen.”

Platform INS organiseert ieder jaar deze dialoogbijeenkomst voor de studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. Platform INS verzorgt deskundigheidsbevordering voor verschillende onderwijsinstellingen uit het basis- , middelbaar- en hoger onderwijs over onderwerpen zoals de dialoog, religie. Radicalisering, islamofobie en de islam.

 

[nggallery id=146]