,

Verslag: Iftar-maaltijd bij Platform INS

Platform INS organiseerde op 2 juli een iftar-maaltijd[1] voor haar relaties. De Ramadan (de vastenmaand voor moslims) is in de afgelopen jaren een steeds bekender fenomeen geworden in onze samenleving waarin moslims het initiatief nemen om mensen met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek te laten gaan en elkaar beter te leren kennen. Dit allemaal onder het genot van een heerlijke iftar-maaltijd. Platform INS wendde ook dit jaar de Ramadan aan om haar gasten uit te nodigen voor een iftar-maaltijd. Op deze avond waren vertegenwoordigers van maatschappelijke en religieuze organisaties uitgenodigd.

De avond startte met een plenair programma in de conferentiezaal van Platform INS.  Voorafgaand aan de iftar werd de documentaire “The Imam & the Pastor” vertoond. Dit is een documentaire over bittere vijanden die samenkomen en zich vervolgens inzetten voor vrede in Nigeria. Daarin wordt vertoond hoe Nigeria in verval raakte en geweld de vrije hand kreeg. Dit is het verhaal van aartsvijanden die elkaar eerst wilden doden, maar uiteindelijk de handen ineen sloegen om zich in te zetten voor vrede. Zo trokken imam Ashafa en pastor James samen op voor de vrede in hun land.

Na de vertoning van de documentaire sprak bisschop van Burgsteden (verantwoordelijke voor de interreligieuze dialoog namens de RKK) het publiek toe n.a.v. 50 jaar dialoog tussen moslims en christenen. Hierna sprak Alper Alasag, secretaris van Platform INS over deze thema. Hij benadrukte het belang van het contact tussen mensen met verschillende achtergronden.

Na het plenair programma werd het tijd voor de iftar-maaltijd. Aan tafel kregen de gasten de gelegenheid om uitgebreid kennis met elkaar te maken.

[1] De maaltijd tijdens de Ramadan waarmee de vasten wordt verbroken door moslims.