,

Verslag: Tweede Kamerbezoek jongeren

img_2271

Op 12 september 2013 organiseerde Platform INS een bijzondere dag voor jongeren in het kader van het project “Politieke betrokkenheid”. Ruim twintig jongeren met een bi-culturele achtergrond brachten een bezoek aan de Tweede Kamer. Hier kregen zij een rondleiding door het indrukwekkend gebouw en de mogelijkheid om te praten met de Kamervoorzitter, Anouchka van Miltenburg.

Het programma begon met een introductiefilm over de Tweede Kamer. De film gaf een duidelijk beeld over hoe de Kamer te werk gaat. Na het filmpje mochten de jongeren vragen stellen. Vervolgens begon de rondleiding met informatie over het gebouw. De jongeren kregen de gelegenheid om alle historische zalen van de Kamer te zien.

Vervolgens kwam de plenaire zaal aan bod. Dit is de plek waar het allemaal gebeurd. Echter werd er niet gedebatteerd toen de jongeren aanwezig waren. Deze teleurstelling veranderde in blijdschap toen de groep te horen kreeg dat er een verrassing in de planning was: De jonge PvdA Kamerlid Tunahan Kuzu bood spontaan aan met de jonge gasten in gesprek te gaan. Hij is namelijk een rolmodel voor menig bi-culturele jongeren. Zijn persoonlijk verhaal was inspirerend en vooral ook interessant.

Na het gesprek met Tunahan Kuzu kwam de voorzitter van de Tweede Kamer de filmzaal binnen. Eerst gaf een projectmanager bij Platform INS informatie over de werkzaamheden van Platform INS en het project “Politieke betrokkenheid”. Daarna vertelde Anouchka van Miltenburg iets over zichzelf en haar functie als Kamervoorzitter. Zo maakte zij duidelijk dat haar idealen in de democratie liggen en dat zij daarom haar functie met veel plezier uitoefent. Er was duidelijk te zien dat de voorzitter haar werk met veel passie uitvoerde.

Mevrouw van Miltenburg kreeg ook veel vragen vanuit de zaal. De jongeren waren erg benieuwd waarom er zo weinig Kamerleden zijn met een bi-culturele achtergrond. Zij kregen een leerzaam antwoord van de Kamervoorzitter: “De bal ligt bij de bi-culturele jongeren zelf. Jullie moeten zelf de stap zetten om bijvoorbeeld lid te worden van een politieke partij. Dit is een goede opstap om later ook in de Tweede Kamer terecht te komen.” En zo werd deze mooie avond afgesloten met een wijze les en veel stof om over na te denken.


[nggallery id=86]