Zo zag het Nationaal Integratiediner 2019 in Rotterdam eruit

Nationaal Integratiediner

Door het hele land komen mensen met verschillende achtergronden samen om te genieten van het Nationaal Integratiediner. Op donderdag 10 oktober vond in het bijzijn van 120 mensen het diner in Dock Rotterdam plaats.

Onder begeleiding van Vincent van de Werkclub werd het programma geopend. Deelnemende organisaties kregen kort het woord om zich te introduceren.

Werkclub

Werkclub begeleid nieuwkomers van een startbaan naar hun droombaan.

We Organization

Na een korte introductie kreeg Abdel het woord om iets te vertellen over We Organization. Abdel is 4 jaar geleden uit Syrië gevlucht en deed zijn verhaal. Adel is gedreven om mensen te laten zien wie vluchtelingen zijn en wil zich inzetten voor de samenleving.

 

Stichting één land één samenleving

Benson maakt zich samen met de stichting sterk voor een Nederland dat kracht put uit het samenleven van mensen met diverse culturele en etnische achtergronden.

 

 

Platform INS

Kamila verteld dat INS geen afkorting is maar is afgeleid van het Arabisch woord Insaan, wat mensheid betekent. Bij INS staat de mens dus centraal. Met die gedachte zet INS zich samen met haar voorgangers al meer dan 20 jaar in voor de Kunst van het samenleven.

 

Dialooggesprek en diner

Na de introductie van de deelnemende organisatie was het tijd om onder genot van het diner met elkaar in gesprek te gaan.

Gesprekken aan tafel

Aan tafel werd gegeten, gelachen en gesproken over wat samenleving in de weg staat. Thema van de avond was wat kan de reden zijn dat men elkaar niet tegenkomt en wat is het voordeel als dat wel het geval zou zijn.

Eén van de deelnemers aan tafel is een ex-vluchteling. Bij aankomst in Nederland werd hij als vluchteling vriendelijk geholpen door een buschauffeur. Hij heeft dit zo bijzonder ervaren dat hij na zijn inburgering gemotiveerd was om als buschauffeur aan de slag te gaan.

Ook werd er gelachen om de leuke goedlachse Rachel die door familie en vrienden Chel genoemd. Bij het uitspreken van die afkorting word gauw gedacht aan Shell. Het leuke aan Chel is dat ze ook daadwerkelijk bij Shell heeft gewerkt. Een mooie ice-breaker om een gesprek aan tafel te openen.

Ook vertelde een man op leeftijd dat ie zich eenzaam voelt en dit soort initiatieven wel vaker gedaan mogen worden.

Ontmoetingen als deze verzachten de oordelen die we over en weer hebben. Men komt er ook achter dat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen.

Muziekgroep Popkoor

Na het dialooggesprek was het tijd om te luisteren naar muziek. De muziekgroep popkoor bracht de leuke meezing liederen ten gehore, zoals het Feyenoord lied, Amsterdams lied en het bekende lied iedereen is van de wereld. Een mooie afsluiter van een bijzonder avond.

Immers maakt iedereen onderdeel uit van de samenleving en de samenleving is voor iedereen.