Ruim 30 jaar actief
Een reis door ons levensverhaal
Een reis door ons levensverhaal
Dialoog als neven-activiteit
Halverwege de jaren 80 kwam een groep hoogopgeleide jonge Turkse-Nederlandse moslims bij elkaar. In die tijd dachten hun ouders aan terugkeer maar zij wilden investeren in hun toekomst in Nederland. Hierdoor stonden zij graag in contact met Nederlanders en op uitnodiging kwamen zij in diverse settingen bij elkaar met andersdenkenden. Vanuit deze inspiratie legden zij het fundament voor inmiddels 30 jaar dialoog.
Dialoog als neven-activiteit
De oprichters van de voorloper van INS zijn Amsterdamse studenten die halverwege de jaren ’90 tijdens hun studietijd in aanraking kwamen met het gedachtegoed van Fetullah Gülen en zijn visie over dienstbaar zijn aan de mensheid. Dialoog is in Gülens visie de beste methode om andersdenkenden te leren kennen en een bijdrage te leveren aan een betere samenleving. Deze studenten voelden dat zij zich ook moesten gaan richten op dialoog om meer in contact te komen met andersdenkenden in Nederland. In eerste instantie kozen de oprichters voor een hen vertrouwde identiteit; die van moslim. In 1998 werd besloten om de stichting Islam & Dialoog opgericht in Amsterdam. Het logo verwees naar een bootje en stond symbool voor het feit dat we allemaal in hetzelfde bootje dobberen hier in Nederland. Als we zinken, zinken we allemaal. Daarom moeten we allemaal ons best doen om in de juiste richting te blijven varen.
Het uitgebreide verhaal
Dominee Visser van de Pauluskerk in Rotterdam was een belangrijke spil in het aanjagen van interreligieus dialoog met andersdenkenden vanuit de christelijke hoek. In die tijd was interreligieus dialoog vrij uniek. Tegelijkertijd begon het tijdens die jaren in Nederland door begon te dringen dat gastarbeiders uit Turkije en Marokko niet terug zouden keren naar de landen van herkomst, wat daarvoor altijd vanzelfsprekend was. In plaats van terugkeer van gastarbeiders lieten zij vrouw en kinderen overkomen naar Nederland en de intrede van studerende kinderen was toen al een feit.
In Rotterdam liep het contact tussen dominee Visser en deze groep jonge moslims via stichting Akyazili (betekenis figuurlijk: bright future), wat in die tijd dienst deed als ontmoetingsruimte voor Hizmet-sympathisanten en moskee voor de Nederlandse moslimgemeenschap. Voor grote events, wanneer de moskee te klein was hield de gemeenschap hun bijeenkomst in de Pauluskerk.
Stichting Akyazili heeft een pioniersrol vervuld en deed jaren mee aan interreligieus dialoog. Deze open houding en bereidheid tot dialoog heeft de basis heeft gelegd voor de eerste stappen naar meer structuur met een duidelijk aanspreekpunt.
Behoefte aan dialoogbereide moslims
Van Balkenende tot Rutte..
Wij hebben onze voorlopers gesproken die de afgelopen decennia zich hebben hard gemaakt voor meer verdraagzaamheid en dialoog. Zij kijken met veel plezier maar ook vooral met weemoed terug op een hele mooie tijd. Er gebeurde veel, er werd veel georganiseerd en er heerste een goed klimaat voor dialoog. Islam & Dialoog kwam in deze tijd heel goed tot zijn recht. Tot voornamelijk 2007 werd de koers krachtig uitgevoerd en benut.
Nederland verandert
Na 9/11 kreeg Nederland ook nog te maken met de moord op Fortuin in 2002 en later de moord op Van Gogh in 2004. Het linkse multiculturele klimaat, dat nog de boventoon voerde in alle beleid gaf ruimte en energie om te organiseren en veel anderen te ontmoeten en te leren kennen. Dit werd dan ook volop gedaan.
Leer van het verleden, leef in het heden, bereid je voor op de toekomst.
..én we realiseren ons dat we dat samen moeten doen! Samen bouwen aan een mooie toekomst?
Of bel even op 085 301 42 33