Verslag: Ontmoeting vluchtelingen met moslims en christenen

Sinds 2011 worden er dialoogavonden georganiseerd tussen moslims en christenen uit Rotterdam. Doel van deze avonden is het bevorderen van solidariteit en het respect tussen mensen met verschillende achtergronden. Deze dialooggroep wilde na jarenlang contact ook samen iets betekenen voor de samenleving. In dit kader hebben moslims en christenen van dialooggroep Overschie een maaltijd georganiseerd om de vluchtelingen van het AZC in s’-Gravendeel te ontmoeten.

20160519_191516_HDR (2)-2

Sinds 2011 worden er dialoogavonden georganiseerd tussen moslims en christenen uit Rotterdam. Initiatiefnemers zijn de Grote Kerk uit Rotterdam-Overschie en Platform INS. Doel van deze avonden is het bevorderen van solidariteit en het respect tussen mensen met verschillende achtergronden. Moslims en christenen komen om de 6 a 7 weken bijeen en gaan met elkaar de dialoog aan over verscheidene thema’s zoals profeten in de Koran en Bijbel, opvoeding of pelgrimage volgens de islam en het christendom. Deze dialooggroep wilde na jarenlang contact ook samen iets betekenen voor de samenleving.

In dit kader hebben moslims en christenen van dialooggroep Overschie op 19 mei een maaltijd georganiseerd om de vluchtelingen van het AZC in s’-Gravendeel te ontmoeten. Deze ontmoeting vond plaats bij Platform INS. Ruim twintig vluchtelingen werden door de leden van de dialooggroep opgehaald bij het AZC in s’-Gravendeel. Deze groep bestond voornamelijk uit Syrische vluchtelingen.

De avond begon met een kennismaking. De vluchtelingen zaten in kleine groepjes aan tafel met de deelnemers van dialooggroep Overschie. Ondertussen heeft een programmamanager bij Platform INS en Wim Koerselman (Dominee Grote kerk Overschie) de gasten welkom geheten en de vluchtelingen bedankt voor hun aanwezigheid.

20160519_202500_HDR (2)-2

Tijdens het nuttigen van de maaltijd zijn er interessante gesprekken ontstaan. Zo blijkt dat de vluchtelingen vooral behoefte hebben aan sociale contacten. Daarom hebben zij vooral hun waardering uitgesproken voor het organiseren van zo’n avond. Na de avondmaaltijd werd het tijd voor een spel die de meeste vluchtelingen waarschijnlijk nooit eerder hadden gespeeld, namelijk “Bingo”. Dit werd een aantal rondes gespeeld. De winnaars kregen daarbij prijzen uitgereikt.

20160519_213012_HDR (2)-2Tot slot werden twee jonge Syrische vluchtelingen gevraagd om iets te zeggen over hun ervaringen als nieuwe Nederlanders. Abdurrazzak (25) studeerde toerisme in Syrië en was reisgids. Hij is de Nederlandse samenleving heel dankbaar dat zij zo openhartig zijn ontvangen. Tegelijkertijd vind hij het leven in een AZC ook moeilijk. Zij hebben weinig sociale contacten en vervelen zich vaak. Maar wat hem het meest bezig houdt is zijn gezin. Hij heeft zijn ouders in Egypte achtergelaten en met zijn 15 jarige broertje in Nederland aangekomen na een lange route te hebben afgelegd. Abdurrazzak wil zo snel mogelijk herenigen met zijn gezin. Maar dat zal een lange procedure zijn die jaren tijd in beslag kan nemen.

Na Abdurrazzak kwam zijn broertje Abdullah (15) aan het woord als de jongste gast van de avond. Hij had vooral behoefte om iets te vertellen over zijn avontuurlijke reis naar Nederland. Zoals de meeste vluchtelingen hebben zij een moeilijke reis meegemaakt van Turkije tot aan Nederland. In iedere land was het steeds afwachten of zij de grens mochten oversteken met duizenden vluchtelingen. Als jonge jongen heeft Abdullah bij een van de Balkanlanden zelfs moeten acteren om de grens over te mogen steken. Hij deed net alsof hij flauwviel en zo kwamen hij en zijn broer de grens over.

Aan het einde van de avond namen de deelnemers afscheid van elkaar met een broederlijke omhelsing. Zo werden telefoonnummers uitgewisseld en beloofden mensen elkaar om binnenkort weer af te spreken.

20160519_195606_HDR (2)-220160519_202507_HDR (3)-2