,

Nederlanders en ‘hun’ moslims: lessen uit een koloniaal verleden?

Professor Emeritus Karel Steenbrink (Universiteit Utrecht) gaf een lezing over Nederlanders en ‘hun’ moslims.
Einde jaren 1930 telde het Koninkrijk der Nederlanden zo´n 85 miljoen inwoners. 9 miljoen in Nederland zelf, en 75 miljoen in de grote kolonie Nederlands-Indië. Omdat daar ruim drie kwart van de bevolking moslim is, telde het Koninkrijk dus 56 miljoen moslims ofwel zo´n 65% van de totale bevolking. Een hele grote meerderheid dus. Hoe gingen de Nederlanders daarmee om?

Steenbrink vroeg zich in zijn lezing af of uit die ervaringen met moslims ook voor deze tijd nog lessen te leren zijn. In het algemeen worden uit de geschiedenis weinig lessen geleerd, maar er vallen zeker boeiende vergelijkingen te trekken. Allereerst was er het probleem van associatie (het toenmalige woord voor integratie). Hoe konden de twee gebiedsdelen tot een ´geestelijke band´ komen? Deze vraag is ook in het huidige Nederland actueel. Daarnaast was er het praktische probleem van wetgeving en andere maatregelen voor moslims.

Na zijn lezing beantwoordde Steenbrink vragen uit het publiek. Vooral enkele kritische vragen van mensen die opgegroeid waren in de toenmalige koloniën in Nederlands-Indië en Suriname zorgde voor een boeiende vergelijking met het heden.


Datum:        11 april 2008
Spreker:    Prof.dr. Karel Steenbrink (emeritus professor Interculturele theologie Universiteit Utrecht)
Aantal deelnemers:    ± 75

[nggallery id=8]