Zo zag 2017 er voor ons uit

Ik weet niet hoe jij terugkijkt op 2017, maar..

Ik weet niet hoe jij terugkijkt op 2017, maar voor mij en ons/INS is het een bewogen jaar geweest. Ik probeer anders wel even in een notendop je te vertellen waarom. 

Je hebt laatst misschien het goede nieuws gehoord dat ik de Kleurrijke Prijs in ontvangst mocht nemen van de Kleurrijke Top 100 vanwege onze INSpanningen tegen verdeeldheid. Dat was natuurlijk een héérlijke manier om het jaar mee af te sluiten. Maar nog fijner is het om even terug te blikken op hoe het afgelopen jaar eruit zag voor ons.

Nieuwe start na de coup samen met Peter R. de Vries
Eind januari hielden wij ons Nieuwjaarsdiner met als titel ‘Hoop voor de toekomst?’. Daarmee hoopten wij 2016 achter ons te laten en wilden wij 2017 positief beginnen vol ambities om bij te dragen aan de Kunst van het Samenleven. Samen met o.a. Peter R. de Vries begonnen wij in 2017 tijdens onze 1e Kunst van het Samenleven-diner. ‘We gaan verder waar we gebleven waren’ was ons motto, want de heksenjacht die volgde na de couppoging, was zeer ontwrichtend. Zowel prive als bij INS. Die avond luidde tevens de kick-off van de Kunst van het Samenleven-diners, die wij in Nederland wilden uitrollen.

Die ene top-maand is niet te vergeten..
En je kunt wel stellen dat het redelijk is gelukt om in heel Nederland mensen in gesprek te brengen. Na die kick-off kwamen wij namelijk bijeen in Enschede met o.a. Ahmed Marcouch en in Zaandam spraken we over super-diversiteit. Maar we bereikten pas echt onze piek tijdens de Ramadan. We beten de spits af met (nu Kamerlid) Kirsten van den Hul en binnen een maand tijd hadden wij samen met ons landelijk netwerk van dialooggezinde moslims in ruim 26 steden meer dan 2500+ niet-moslims aan tafel gebracht. Dat is een lange zin waar je snel overheen kunt lezen, maar sta er even een paar tellen bij stil:

  • Binnen 1 maand.
  • In meer dan 26 steden.
  • Samen met meer dan 2500 niet-moslims aan tafel

Je snapt wel dat wij hier ook aangenaam door verrast waren en de herinnering hieraan nog steeds een glimlach op ons gezicht tovert..

Veel vragen gehad over Hizmet
Wij zetten ons al meer dan 30 jaar in voor dialoog omdat wij geloven dat dit bij zal dragen aan de kunst van het samenleven en verdeeldheid beetje bij beetje de wereld uit zal helpen. Voor het duwtje de juiste richting uit zijn wij Fethullah Gulen dankbaar voor; hij heeft ons namelijk weten te inspireren ons hiervoor hard te maken.

Om misverstanden de wereld uit te helpen en de vele vragen die wij kregen over Hizmet en Gulen, zijn wij het afgelopen jaar ook tijdens veel momenten stil gaan staan bij onze inspiratie. In Amsterdam kwamen we met ruim 130 man bijeen, waarna we ook in Utrecht en elders in het land dergelijke informatie-bijeenkomsten over Hizmet hebben georganiseerd.

Het komend jaar? Nou…
Na de eerste expertmeeting polarisatie is er een verkenners-groep ontstaan van mensen die hun mouwen willen opstropen en een zoektocht zijn gestart naar oplossingen voor dit probleem. Het komend jaar zullen zij het land intrekken, beginnend met een bezoek aan Almere. Wij zijn benieuwd naar hun bevindingen en luisteren ook graag naar wat jij ons te vertellen hebt. Wij zijn nu bezig enkele wensen voor samenwerkingen meer gestalte te geven, en zoeken tegelijkertijd ook nog naar nieuwe mensen om onze krachten mee te bundelen.

Voordat ik mijn laatste wens met je deel: 

Wil jij graag meedenken, meehelpen of op een andere wijze iets samen met ons doen? Laat het dan weten en hopelijk kunnen wij van 2018 een nog groter succes maken.

Dan rest mij nog maar 1 ding te zeggen, namens ons hele team:

 

Hartelijke groet,

Saniye Calkin

directrice