,

Kunst van het Samenleven Brunch in Enschede goed bezocht

In de ontmoetingskerk aan de Varviksingel in Enschede vond de Kunst van het samenleven brunch plaats. Naast heel veel bezoekers van diverse achtergronden waren er bij deze bijzondere brunch ook maar liefst 5 gastsprekers uit de politiek aanwezig, waaronder TK-leden, kandidaat TK-leden en lokale politici.

 Bijzonder was deze middag ook vanwege de samenwerkingspartners die het programma georganiseerd hebben. Stichting Ebru richt zich al sinds 2005 op ontmoeting en gemeenschapszin tussen alle burgers in Twente. Zij zochten samenwerking met de ontmoetingskerk, die onderdeel uitmaakt van de Protestantse gemeente in Enschede. Ook zij breiden hun kring van mensen graag uit. In de prachtige nieuw aangebouwde ontmoetingsruimte ontvingen zij maar al te graag  zoveel verschillende culturen, leeftijden en talenten naast elkaar. Mensen die anders nooit hun kerk zouden betreden, spraken actief met politici en deelden informatie en tips uit om het samenleven te bevorderen. De derde partner was platform INS, een organisatie die in Amsterdam haar hoofdkantoor heeft en zich op landelijk niveau inzet voor de kunst van het samenleven.

Het was platform INS die eerder dit jaar, op 30 januari begon met een kick-off bijeenkomst over de Kunst van het Samenleven diners 2017. Zij hebben dit project gelanceerd om ontmoetingsbijeenkomsten meer diepgang te geven door thema’s en sprekers toe te voegen aan het programma. Het gaat niet alleen om samen eten, maar vooral ook om samen denken en samen oplossen van problemen in de samenleving.

Veel mensen maken zich zorgen over de ontwikkelingen in de samenleving, de polarisering, de verdeeldheid tussen arm en rijk, jong en oud en elite en gewone burgers. Dat was reden voor Platform INS de Kunst van het Samenleven diners als landelijk project te lanceren. De brunch in Enschede was daarmee de eerste officiële lokale opvolger na de lancering in Amsterdam op 30 januari.

Om verandering in gang te zetten hebben we elkaar nodig, daarom was deze samenwerking van 3 partners een mooi begin om een olievlekwerking in gang te zetten.

De gasten kwamen niet alleen uit de buurt van Twente, maar ook uit Amsterdam. Zowel Ahmed Marcouch (PvdA plaats 13) als ook Achraf Bouali (D66 plaats 16) reisden vanuit de hoofdstad naar Enschede. Dat vonden zij zelf ook niet meer dan normaal. “Er wonen niet alleen Nederlanders in de randstad, dat vergeten ze in de Randstad wel eens, aldus Marcouch.

Iets dichter uit de buurt kwamen Janet Duursma uit Delden (GroenLinks plaats 29) en Frank Futselaar uit Zwolle (SP plaats 11). En een echte thuiswedstrijd was het voor Ayfer Koc (fractievoorzitter CDA in Enschede).

De middag werd afgetrapt in de kerkzaal, waar het publiek kennis maakte met de 5 gasten middels een aantal vragen en een korte presentatie van hen zelf. Diet Boes en Ellen Zonneveld (predikant in de ontmoetingskerk) namen het dagvoorzitterschap met verve op zich. Daarna kreeg iedereen de opdracht tijdens de brunch aan tafel te gaan met iemand die je nog niet kent en samen vragen te bedenken voor de politici. En natuurlijk om kennis te maken met iedereen aan jouw tafeltje.

Het eten was verrukkelijk en de sfeer was harmonieus, ondanks dat er wel degelijk kritische vragen werden gesteld. Problemen als integratie, confessioneel onderwijs en bezuinigingen in de zorg passeerden de revue. Na afloop vroeg de cameraploeg aan een aantal van onze gasten  en bezoekers naar hun indruk.

Achraf: “Het is heel hoopgevend zo veel mensen te zien die betrokken zijn bij wat er in Nederland gebeurt.”

Ahmed: “Samen moeten we de samenleving sterker maken, niet alleen materieel, maar ook cultureel!”

Janet: “Mensen voelen zich niet meer gehoord. We moeten beginnen met naar elkaar te luisteren.”

Diet: “Bij mij aan tafel zat een mevrouw die niet heel goed Nederlands sprak, maar dat wel heel graag wil leren. De taallessen zijn niet genoeg. Nou daar wil ik me graag voor inzetten vanaf deze kerk. Als iedere tafel een dergelijk initiatief oplevert komen we een heel eind.”

Aan het einde van de vragenronde aan politici vond nog de inwijding van het speciaal  voor de Kunst van het Samenleven diners logo plaats. Alle gasten en organisatoren zetten hun handtekening in de cirkel van het logo en Ahmed Marcouch leverde de quote van de dag en schreef die onder het logo.

“Opdat wij elkaar beter leren kennen,” zo vatte Ahmed Marcouch de middag samen. Daarmee sprak hij enerzijds zijn hoop uit en gaf anderzijds een opdracht mee aan ons allen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] om in heel Nederland mensen in gesprek te brengen. Na die kick-off kwamen wij namelijk bijeen in Enschede met o.a. Ahmed Marcouch en in Zaandam spraken we over super-diversiteit. Maar we bereikten pas echt onze piek tijdens de […]

Reacties zijn gesloten.