,

Iftar slaat bruggen tussen Nederlanders

Gedurende de maand Ramadan heeft stichting Islam & Dialoog het project “Eat! Drink! Talk!” georganiseerd. Nederlanders met verschillende achtergronden hebben bij 63 gezinnen thuis gegeten en de Ramadansfeer mogen proeven. De iftarmaaltijden werden georganiseerd bij islamitische gezinnen in de regio Zuid-Holland. Dit om de wederzijdse acceptatie, respect en dialoog te stimuleren onder de Nederlanders. Het NOS journaal, Reformatorisch Dagblad en nog veel meer media hebben grote interesse getoond in het project Eat! Drink! Talk!

Ervaringen autochtone deelnemers
“We hebben heel open kunnen praten en ik was onder de indruk van de mate waarin de familie en hun vrienden hun plaats in de Nederlandse samenleving hebben gevonden en wat een verrijking zij daarin betekenen.”, aldus een deelnemer die bij een moslimgezin te gast is geweest.

Een andere reactie was: “Het was een prachtige, heel bijzondere avond, waarin ik genoten heb van de gastvrijheid, maar vooral ook van de wijze waarop de familie het vasten ervaarde”.

Nieuwsgierigheid in de ander zorgde ervoor dat velen zich hebben aangemeld om bij een islamitisch gezin te eten. De stichting is hier ontzettend blij mee. Zij hebben de indruk dat hun inspanning zeker de moeite waard was. Een projectmanager van Platform INS, die de organisator van het project was, vindt dat de iftar “uitwisseling” een goede gelegenheid was om kennis en ervaring uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen. “ Zo veel belangstelling om met een moslimgezin in contact te komen hadden wij simpelweg niet verwacht. Volgend jaar zullen wij dit landelijk gaan organiseren.”, aldus een projectmanager van Platform INS.


Datum:  Augustus 2011
Locatie:  Rotterdam
Aantal deelnemers: 250