,

Verslag: conferentie ‘Celebrating Diversity for Peace’

Op 16 november organiseerde Platform INS samen met ISC (International Student Chaplaincy) de conferentie ‘Celebrating Diversity for Peace’. Het vieren van diversiteit kwam op deze dag op verschillende manieren tot uiting: met een lezing over het “nieuwe wij'”, het delen van ervaringen met betrekking tot diversiteit tijdens de workshops, maar ook met zang, en een essay- en fotowedstrijd. Lees hier het verslag van de dag.

Al vroeg op de zaterdagmorgen druppelen de deelnemers het gebouw van ISS (Institute for Social Studies) binnen waar de conferentie plaats zou vinden. De gasten worden ontvangen door de muziek van een Jazz ensemble terwijl zij een plekje zoeken in de zaal. Deze vult zich snel met een bont gezelschap, met publiek afkomstig uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Veelal studenten van het ISS die daar een masteropleiding volgen. Als de zaal met zo’n 100 aanwezigen is gevuld, kan het programma beginnen.

De conferentie wordt geopend met bijdragen van belijders van verschillende religies. Door hen worden teksten over vrede voorgedragen. Vervolgens heet Mohamed Salih, rector van het ISS, iedereen welkom. Hij zegt trots te zijn op het instituut waar studenten dagelijks met elkaar, en daarmee met verschillende culturen en religies, in contact komen. Dergelijke ontmoetingen stimuleren volgens hem het vreedzaam samenleven. Ook de directeur van het Vredespaleis, Steven van Hoogstraten, spreekt een woord van welkom. Het tolereren en respecteren van verschillen is volgens hem de sleutel naar vrede. Volgens keynote spreker Manuela Kalsky voelen velen zich niet meer thuis in Nederland. Door de grote culturele- en religieuze diversiteit die ons land rijk is, ontstaat de angst voor het verlies van de eigen identiteit. Juist dit gevoel van je thuis voelen is een belangrijke voorwaarde voor vrede, stelt Kalsky. Daarom moeten we in Nederland op zoek naar een ‘nieuw wij’ die mensen met elkaar verbindt en onderlinge verschillen vruchtbaar maakt. In het laatste uur voor de lunch nemen vier personen plaats op twee rode banken, een boeddhist, een hindoe, een moslim en een bahá’í. Samen vormen zij de ‘Council of Wise People’. De leden spreken inspirerende woorden over hun geloof, hun leven, hun inspiratiebron en hun visie op hoe, gegeven diversiteit, in  harmonie te leven.

Na de lunch splitsen de aanwezigen zich op in groepen om één van de zes workshops bij te wonen. Tijdens de interactieve groep sessies draait het in de meeste om het delen van ervaringen. Bij een van deze workshop wordt het diversiteitsbeleid in verschillende landen onder de loep genomen. Studenten afkomstig uit Canada, Brazilië, Zuid-Afrika en Indonesië houden ieder een presentatie over het diversiteitsbeleid in hun eigen land. Zo blijkt dat Canada een immigratieland met een zeer tolerant beleid ten opzichte van minderheden is. De term diversiteit heeft echter een andere invulling in Brazilië. Diversiteit in inkomen en sociale klasse speelt een prominente rol in dit land.

Vredesduif

Aan het einde van de dag is het tijd voor de jury om de prijswinnaars van de essay- en foto/artworkwedstrijd bekend te maken. Het winnende essay is hier te vinden. Het winnende artwork zie je hiernaast. De dag wordt afgesloten met een boodschap voor vrede. Na afloop wordt iedereen uitgenodigd nog even na te praten onder het genot van een drankje en zoutjes, terugkijkend op een dag met een gevarieerd programma en een positief geluid.

 

Het winnende artwork, een 2D vredesduif

 

Lees hier het uitgebreide verslag:

Report Interfaith Conference 2013


[nggallery id=89]