Verslag: Workshop politiek met Tweede Kamerlid Pieter Heerma
Op maandag 4 november heeft Platform INS een workshop georganiseerd voor jongeren over politiek. De workshop vond plaats bij ProDemos in Den Haag en werd verzorgd door CDA Kamerlid Pieter Heerma. Tijdens deze workshop heeft Heerma de deelnemers inzicht gegeven van de “ins” en “outs” van de Haagse politiek. Het doel was om jongeren een beeld te geven van de dagelijkse werkzaamheden van een Kamerlid.
Pieter Heerma vertelde eerst iets over zijn carrière als politicus en hoe hij Tweede Kamerlid is geworden. Hij heeft politicologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit en naast zijn studie op professioneel niveau judo beoefend. Zijn huidige portefeuille is Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid. Pieter Heerma was ook een periode woordvoerder van de CDA tweede Kamerfractie.
Na een inleiding over zijn achtergrond somde Pieter Heerma zijn werkzaamheden op. Een Kamerlid voert vaak debatten en is lid van een fractie. De drukte van een Kamerlid hangt vooral af van het aantal Kamerleden binnen een fractie omdat de werkzaamheden worden verdeeld over het aantal fractieleden. Bij grotere fracties is er meer strijd tussen de Kamerleden over wie welk debat mag voeren. Overigens is het voor kleine oppositiepartijen makkelijker om een standpunt te vormen omdat er sprake is van een kleinere fractie en dus minder Kamerleden met een afwijkende mening.
Pieter Heerma had ook een boodschap voor deelnemers die de politiek willen ingaan. Volgens Heerma kan iedereen Kamerlid worden. Het is belangrijk om inzet te tonen om een partij te leren kennen. Laat je voorkeur niet afhangen voor een partijleider die je toevallig leuk vindt, maar neem de tijd om je te verdiepen in de partij, aldus Heerma. Ook is het belangrijk om je bezig te houden met extra activiteiten naast je studie.
Van de deelnemers kwam er ook een vraag of er een “glazen plafond” bestaat voor allochtone jongeren. Volgens het jonge Kamerlid is dit niet het geval. Allochtone jongeren moeten soms wel harder hun best doen om succesvol te worden. Maar dit moet hen niet tegenhouden om alle kansen optimaal te benutten. Dit geldt overigens niet alleen voor allochtone jongeren, maar ook bijvoorbeeld voor vrouwen.
In het verloop van de workshop kwamen nog uiteenlopende thema’s aan bod. Pieter Heerma deelde zijn ervaringen over onderwerpen zoals emoties in de politiek, initiatiefwetten, het kiesstelsel, integratie, religie en secularisatie. Deze workshop werd georganiseerd in het kader van het project “Politieke betrokkenheid”. Het project wordt op 2 december afgesloten met een jongerendebat met Tweede Kamerleden.
[nggallery id=88]