‘… daarom hebben wij veel mensen nodig die blijven bouwen. Om de chaos en wanhoop te genezen, om de samenleving sterker te maken, sterker in vertrouwen.’

Op dinsdag 18 september 2012 heeft Islam & Dialoog bijgedragen als mede organisator aan de Prinsjesdagviering in de Grote Kerk te Den Haag. Het gemêleerde gezelschap bij deze interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst bestond onder andere uit Minister President Rutte, verscheidene Kamerleden, maar ook veel scholieren en ouderen.

Het thema van dit jaar was: ‘Bouwen met vertrouwen’. Hieronder werd de behoefte voor vertrouwen in de maatschappij bedoeld. Zoals Ineke Bakker, voorzitter Stichting Prinsjesdagviering, het verwoordde: ‘[…] vertrouwen dat de toekomst dankzij de zorg van mensen voor elkaar – ondanks alle problemen en moeilijkheden – positief zal zijn’.

Het belang van alle samenwerkende organisaties is met het volgende citaat uit de toespraak van Islam & Dialoog uit te leggen:

‘Tegenover de bouwers zijn er helaas ook de afbrekers of vernietigers. Hun werk is gemakkelijk. Hun product is angst. Wat duizenden mensen in vele jaren met zweet en tranen hebben gebouwd, kunnen zij in hun eentje in enkele seconden teniet doen, met chaos en wanhoop als gevolg. Daarom hebben wij veel mensen nodig die blijven bouwen. Om de chaos en wanhoop te genezen, om de samenleving sterker te maken, sterker in vertrouwen’.

Aan deze viering hebben o.a. de volgende organisaties samengewerkt: Raad van Kerken; Stichting Islam en Dialoog; Verbond van Liberaal Religieuze Joden; Humanistisch Verbond; Sanatan Dharm Platform; Arya Samaj Platform; Bahá’í Gemeenschap; Brahma Kumaris Spirituele Academie; Boeddhistische Unie; en Soefi-beweging. De samenwerkende organisaties hebben allen een toespraak, gebed, meditatie of lied voorgedragen. Tijdens de viering hebben ook twee verschillende koren (betrof de ‘Mama Verhalenkoor’ onder leiding van Astrid Seriese en de ‘Goudse Waarden Singers’ onder leiding van Robert Vuijk ) een muzikale bijdrage geleverd.

Met verschillende perspectieven hebben de deelnemers proberen aan te geven hoe iedereen in Nederland gezamenlijk aan een nieuw vertrouwen samen kunnen werken.