, ,

Verslag Boeklancering ‘Gulenbeweging in Europa’

Donderdagavond 29 oktober organiseerde Platform INS een boeklancering waarin twee boeken centraal stonden. Voor diegenen die benieuwd zijn naar de avond én voor diegenen die de hoogtepunten willen teruglezen een korte samenvatting. Onderaan de pagina vindt u informatie over het kopen van de boeken.

Het was een drukke avondspits en door de vele files begon het programma een kwartier later dan gepland. De conferentiezaal was goed gevuld toen Karel Steenbrink met zijn verhaal over het boek Gülen-Inspired Hizmet in Europe begon. Het boek, waar ongeveer 5 jaar aan was gewerkt, beschrijft de opkomst en de samenstelling van de Gülenbeweging in verschillende Europese landen, zoals Frankrijk, Engeland, België en Albanië. De schrijver benadrukte dat in geen enkel land de Gülenbeweging hetzelfde is  – een rijkdom – en in elk land vormt de beweging zich aan de nationale context waarin deze zich bevindt. Zo gaf hij als voorbeeld dat in sommige landen de beweging staatssteun krijgt voor het bouwen van scholen – wat resulteert in een groot aantal scholen – terwijl dit in andere landen niet het geval is. Over Duitsland zei Karel Steenbrink het volgende: “Gülen zei in de jaren tachtig dat de Turken in Duitsland een droom hadden om naar Turkije terug te keren. Dat gaat niet gebeuren, zei hij. Dus moesten zij voorbereid worden op een andere droom. Toen zijn de onderwijsinitiatieven begonnen zoals huiswerkbegeleiding.” Wat begon in Duitsland met kleinschalige initiatieven als huiswerkbegeleiding heeft geresulteerd in niet minder dan 14 dialoogcentra geïnspireerd door Fethullah Gülen. Dit was een van de vele landen waarover hij vertelde en welke uitvoerig in zijn boek behandeld worden.

 

Pim Valkenberg (l) en Karel Steenbrink

De volgende spreker op het programma was niemand minder dan Pim Valkenberg die enthousiast over zijn boek Renewing Islam by Service vertelde. Hij zei meteen dat dit boek persoonlijker was dan het boek van de andere spreker, getuige ook de subtitel van het boek: A Christian View of Fethullah Gülen and the Hizmet Movement. Hij gaf aan dat hij de naam Hizmet boven Gülenbeweging verkoos: “mensen van Hizmet zijn mensen die dienstbaar willen zijn.” Daarnaast wilde Gülen zelf de naam ook liever niet horen: “het gaat om de Vrijwilligersbeweging.” De reden waarom hij het boek schreef was bovenal interesse: “ik wilde mij verdiepen in waarom moslims de dialoog wilden aangaan met andere mensen.” Het boek is een beschrijving, vaak vanuit de ik-vorm, van de Hizmet-beweging en een boek waarin Valkenberg op zoek gaat naar de religieuze motivatie binnen de vereniging. Voor het boek sprak de auteur onder andere met de eerste mensen van de Hizmet. Hiervoor reisde hij af naar Turkije, naar Izmir, om interviews af te nemen met hen die aan de bakermat stonden van de Hizmet.  Daarnaast gaat het boek ook over de inhoudelijke godsdienstige opvatting van Gülen. Zo zei hij over Gülen het volgende: “De kern van Gülens eigen motivatie is ‘rıza-i ilahi’ = de tevredenheid van God. Dat is ook het langste hoofdstuk van zijn boek.” Een van de meest memorabele momenten van de avond ontstond toen hij antwoord gaf op de vraag waarom hij als Katholiek na al die jaren nog zo betrokken was bij de Hizmetbeweging: “ik heb in Fethullah Gülen en de mensen van de beweging iets van Christus teruggezien.”

Na de beide boekpresentaties was het tijd voor het publiek om vragen te stellen. Hier werd volop gebruik van gemaakt. Een vraag ging over de constante argwaan van de Nederlandse politiek, op bestuurlijk niveau, gericht aan de Gülenbeweging. Waar kwam dit vandaan? Een verklaring die gegeven werd was dat achter de meeste van deze Kamervragen een debat schuilgaat onder Turkse Nederlanders die niet blij zijn met de beweging. Daarnaast werd de schuld ook enigszins bij de journalistiek gelegd: “journalisten gaan bij mensen langs, interviewen urenlang maar knippen stukken eruit. Dat is een paar keer zo gegaan.”

Bent u geïnteresseerd naar de boeken? Hieronder vindt u meer informatie en kan u deze aanschaffen.

[price_table_group]
[price_table title =”Gülen-Inspired Hizmet in Europe” price=”€45″ button_text=”Meer informatie” button_url =”http://www.peterlang.com/index.cfm?event=cmp.ccc.seitenstruktur.detailseiten&seitentyp=produkt&pk=88889&concordeid=574275″ button_color=”#29BCE4″]The Western Journey of a Turkish Muslim Movement[/price_table]
[price_table title =”Renewing Islam by Service” price=”€50″ button_text=”Meer informatie” button_url =”http://www.amazon.com/Renewing-Islam-Service-Christian-Fethullah/dp/0813227550″ button_color=”#29BCE4″]A Christian View of Fethullah Gülen and the Hizmet Movement[/price_table]
[/price_table_group]