,

Future Leader: VN-jongerenvertegenwoordiger Mary Kachavos

 

In een reeks ontmoetingen met jong aanstormend talent, zijn wij op donderdag 21 januari aan tafel gegaan Mary Kachavos, student Culture, Organization and Management en VN-jongerenvertegenwoordiger voor UNESCO. Centraal in het gesprek stond haar eigen bi-culturele achtergrond en meervoudige identiteiten in het algemeen.

Als klein meisje is Mary verhuisd van Amerika naar Nederland. Haar eerste cultuurverandering heeft ze als een rijke ervaring omschreven. Doordat ze van ‘buiten’ keek op de groep waarin ze zich bevond, kon de gemeenschap bestuderen. Dit heeft haar interesse in cultuurverschillen ontwikkeld. Een tweede cultuurverandering vond plaats toen zij van een orthodoxe school naar een vrije universiteit ging.

Haar cultuurveranderingen hebben geleid tot haar aanmelding voor VN-jongerenvertegenwoordiger. Hier zet zij zich in om culturen te verbinden en zorgen voor saamhorigheid tussen verschillende groepen. Haar taak als vertegenwoordiger is luisteren naar de wensen en behoeften van jongeren in Nederland.

Een interessant en belangrijk onderwerp wat aan bod is gekomen tijdens het gesprek is het ‘labelen’ van nationaliteiten. In Amerika wordt gesproken over dubbele nationaliteiten, in Nederland moet er al snel gekozen worden tussen nationaliteiten. In Nederland geboren met Turkse immigrante ouders wordt in Nederland alsnog gezien als Turks. In Amerika wordt dit aangeduid als Turks-Amerikaanse.

Een vraag uit de groep luidde, wat doet de VN in Nederland? De VN is onder andere actief op scholen om cultuurverschillen kenbaar te maken en deze op een goede manier te bespreken in de lessen. Kinderen zien al van jonge leeftijd dat een cultuurverschil een verrijking is. Op deze manier zal de saamhorigheid versterkt worden. Daarnaast is het aangeraden om als school aan te sluiten bij de VN. Een voorbeeld hierbij is Cosmicus. Kinderen worden op deze manier opgeleid tot wereldburgers.

[nggallery id=149]